Új Kezdetre van szüksége Sopronnak is!

Új Kezdetre van szüksége Sopronnak is!

Soproni migránsok

2017. július 28. - Vörös Viktor

Soproni migránsok

Miközben a magyar kormány harcol Brüsszel bevándorlás politikája és Soros György ellen annak megakadályozása érdekében, hogy Magyarországra ne jöhessenek külföldről olyanok, akik elveszik a munkánkat és nem tisztelik a kultúránkat, addig Sopronban mindennapi konfliktusokat okoz a belső migráció.

A feszültséget teremt úgy is, hogy a jövevények nem egy másik országból érkeznek. A szír, arab, perzsa, vagy afrikai menekült nekem, én a soproniaknak vagyok, illetve maradok migráns. Bár itt egyelőre inkább a "gyüttment" kifejezést használják a tősgyökeres soproniak. Ezt csak azzal érdemes kiegészíteni, hogy a beilleszkedni igazán akaró, valamikori "gyüttmentek" lassú befogadásának és elfogadásának előfeltétele, hogy idővel maga is szívből utálja a később érkezőket. Ez persze ez egy jól ismert reakció. Azt is mondhatnám, hogy így természetes. Mint egykor a kikeresztelkedett zsidó honfitársaink, vagy a magyarosított nevű német ajkú lakosok mindaddig "élvezhetik" a befogadottak, a megtűrtek helyzetét, amíg egy ostoba eszme bennük nem leli meg az ellenségképet.

Nos, erre bizony most sajnos jó esély látszik, illetve ma már érződik is. Megkezdődött már a vizsgálódás, nézik már a gyanús jeleket és figyelik, számolják az "idegeneket". Külön csoportok alakultak a "város megvédésére", akik egyen-pólóban grasszálnak utcáinkon és jegyzik, kinek barnább a bőre, mint ami itt megszokott, vagy eltér az öltözködése, a kiejtése, sőt az autók rendszámtáblái is bizonyítják azt, hogy az illető nem ide született, nem közénk való, nem hozzánk tartozik.
Megcáfolhatatlan legendák születtek roma családok irányított letelepítéséről, a lakosságszám megsokszorozódásáról, és ha valaki ezt cáfolni próbálná tény adatokkal, akkor azonnal migránsbaráttá válik. Naná, hogy ő is gyüttment!

Hogy ebből mi lesz? Ami szokott! Gyűlölködés, háborúskodás, kitelepítés, elnyomás, stb.. vagy talán mégsem… elvégre Sopron nem egy városállam…. elvégre valamihez hűségesek voltunk közel 100 éve…. elvégre nem lehet magyar a magyarnak farkasa!?

Ki véd meg minket a betelepülők sokaságától? Ki épít nekünk kerítést? Ki tudja megállítani az építkezéseket, az emelkedő ingatlanárakat? Ki állítja vissza az egykori Sopron város nyugalmát? Senki? De akkor legalább adjatok bűnbakot könyörgöm! Ki tehet erről az egészről? Ki a soproniak Soros Györgye? Mikor tesszük már valaki bárgyú mosolyát közszemlére, hogy minden büszke soproni jól leköphesse?

Ennek az egésznek csak egyetlen módon lehet véget vetni. Elfogadással! Legalább azok kapjanak észbe ha még nem késő, akik nem itt születtek. Akik emlékeznek még arra, hogy már az első naptól volt miért szeretniük ezt a várost. Akik tudják, hogy többet tettek ezért a városért, mint sok „őslakos”.

Ideje elgondolkodni ezen és újrakezdeni. Mert az újrakezdés építkezik a múltból, de mégsem valaminek a vége, hanem inkább a kezdete.

„…Erőt adó múlt, szép jelen És ébredő jövő…” így szól a város himnuszának egy sora.
Ha már sokunk kételkedik a jelenünk szépségében, legalább az ébredés következzen be!

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosviktor-sopron.blog.hu/api/trackback/id/tr4312693009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba Zsuzsanna 2017.07.29. 18:40:50

teljesen egyetértek írásoddal!

Zoltán Kertész dr 2017.08.05. 13:42:33

..87-ben "migráltam". Pár dolgot tettem azóta a városért és környékéért..
süti beállítások módosítása